2024 Yılında Sağlıklı Yaşam Alanında Bizleri Neler Bekliyor? | Live to Bloom Haberi

Her geçen gün büyüyen wellness sektörünün değeri, Küresel Wellness Enstitüsü‘nün yayımladığı (Global Wellness Institute) rapora göre 2022 yılında 5,6 trilyon dolara yükseldi. Önümüzdeki 5 yıl boyunca wellness sektörünün yıllık %8,6 gibi güçlü bir oranda büyüyeceği tahmin edilirken uzun vadede sağlıklı yaşam alanının geleceğini uzman ve öncü isimler nasıl öngörüyor? Kişisel bakım ve güzellikten kişiselleştirilmiş bütünsel sağlığa, iklim değişikliğinden sağlığı optimize eden teknolojik gelişmelere wellness’ın geleceğini alanında uzman isimlere sorduk!

Sağlık Teknolojileri

Peki sağlık hizmetleri alanında ne gibi yenilikler bizleri bekliyor? Sağlıklı Yaşam Uzmanları Ajansı Healthnet’in kurucusu ve başkanı Çağlar Gözüaçık, sağlıklı yaşamı destekleyen yeni teknolojileri ve olası gelişimleri bizlerle paylaştı.

Çağlar Gözüaçık

2024’te sağlık hizmetlerini etkileyen temel faktörler arasında, artan yaşlı nüfus, uzayan yaşam süreleri, küresel ekonomik belirsizlikler ve dönüştürücü sağlık teknolojileri bulunuyor. Bu faktörler ve geçmişten alınan dersler, sağlık hizmeti sunucularını teknolojik dönüşüme zorluyor.

Tıbbi teknolojik gelişmeler arasında ses terapisi ile yapay zeka destekli sağlık hizmetleri öne çıkıyor. Çeşitli sesleri kullanarak rahatlama ve iyileşme sağlayan bu  süreç tıbbi verileri analiz ederek erken teşhis ve tedavi yönetimine katkıda bulunuyor. Medikal robotlar de cerrahi alanında kullanılarak sağlık sektörünü dönüştüren teknolojik unsurlardan biri. İleride doktorların uzaktan bağlanabileceği bir kontrol kokpiti konsepti üzerinde çalışılıyor.

Fiziksel ve zihinsel sağlık için en önemli durumlardan biri olan uyku alanında yapılan araştırmalar sonucu yetersiz uyku, birçok sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyor. Uyku kapsülleri ve bölmeleri, bu alandaki popüler çözümler arasında yer alıyor.

Soğuk su tedavileri  ve lenfatik sistem odaklı SPA uygulamaları da, sağlık ve wellness alanında etkili olabilecek gelişmeler arasında. Bunların yanı sıra yapay zeka teknolojileri tıp alanında hastalıkların erken teşhisine ve tedavi yönetimine önemli katkı sağlayan unsurlardan biri. Veri analitiği ve blockchain teknolojisi de hastaların sağlık verilerini anlama ve kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturma konusunda kullanılan trendler arasında yer alıyor. Ayrıca Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR), cerrahi uygulamalardan eğitim ve rehabilitasyona kadar bir dizi sağlık uygulamasında tercih ediliyor.

Hasta özelliklerine göre uyarlanmış tedavi planlarını içeren kişiselleştirilmiş tıp ve genetik bilgilerin analizi ile kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri sunma amacı taşıyan Genomik Tıp Tedavileri sağlık hizmetlerinde devrim yaratma potansiyeline sahip. Sensörler ve giyilebilir cihazlar, bireylerin sağlık durumlarını izlemelerine ve optimize etmelerine fayda sağlayacak. Dijital İkiz Teknolojisi, tedavi ve yaşam tarzı değişikliklerinin etkilerini modellemede; 3D Baskı Teknolojisi ise özelleştirilmiş tıbbi ekipmanların üretiminde gelecek yılların popüler sağlık teknoloji trendleri arasında yerini alacak.

Özellikle pandemi ile birlikte hasta bakımını uzaktan sunmak önemli bir konu haline geldi. Pandemide test edilen bu uygulamaların hayatı kolaylaştırıcı yönü insanların bu alana yönelmesini sağladı. Hastaların evlerinde izlendiği ve bir merkezden süreçlerin yönetildiği sanal hastaneler, 2024’te oldukça önem kazanacak. Telesağlık ile uzaktan izleme ve bütünsel uzaktan hasta bakımı trend haline gelecek. Bu trendler, gelecekte sağlık sektörünün nasıl şekillenebileceği konusunda rehberlik sağlayacaktır.

İçeriğin devamı için tıklayınız.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir